Forfall/Termin

rolf.livendahl-at- gmail.com 
sms 97687051 for forfall

 

21 Mars KM R 7,Konrad 8

28 Mars Helligdag,ev utsatte partier

2 April KM R8,Konrad 9

11 april Stormesterbesøk

18 April KM R9,Konrad  R10

25 April KM R 10,Konrad R11

 

 

Tom Zachariassen som sjakkspaltist - Når amatør møter profesjonell stormester

I sin spalte 23/-72 presenterte Tom et parti som Per Ofstad spilte mot den østtyske stormesteren Wolfgang Uhlmann. Partiet ble spilt i soneturneringen i Halle 1963, og er kjent som en perle av en miniatyr på bare 19 trekk. For den som er interessert finnes videoer på youtube som viser partiet. Wolfgang Uhlmann var en sterk, østtysk stormester som på høyde av sin sjakkariere kvalifiserte seg til kandidatmatchene i 1970 hvor han senere i kvartfinalen tapte for Bent Larsen. Bent Larsen måtte i sin tur gi tapt for Bobby Fischer som senere ble verdensmester på Island i århundrenes VM kamp mot Spasskij.

Uhlmann var en stor ekspert på Fransk forsvar og kjent for nesten utelukkende å svare med 1 … e6 på førstetrekket e4. Når amatøren fra Norge med hvite brikker møter denne storheten, tar amatøren utfordringen og spiller nettopp e4 i sitt førstetrekk.

Per Ofstad kommenterer selv partiet (bildene er satt inn av undertegnede. Jeg har tatt meg den friheten å redigere vekk Tom sine kommentarer til slutt i partiet. Leseren bør unne seg den gleden å oppdage avslutningen slik Per Ofstad oppfordrer til).

Per er fortsatt bimedlem av Fredriksstad Schakselskap hvor han er en interessert tilskuer. Vi er spesielt takknemlig for at han fortsatt i sitt 83. år deler generøst av sine store sjakkunnskaper på våre teorikvelder.

Tom skriver:

Sjakk

Den meget gledelige tilvekst til sjakklivet i Fredrikstad SS og inspirasjon for spillere, er nyinnmeldelsen av den flerfoldige norgesmesteren og landslagsspilleren Per Ofstad. Han har fortsatt valgt å ha sin tidligere klubb, Oslo SS, som hovedklubb og er «sidemedlem» i FSS. Dvs. at han har anledning til å representere FSS på kretsnivå, men i landskamper og norgesmesterskap for lag og individuelt sin hovedklubb.

Noen nærmere presentasjon av Ofstad synes overflødig, men vi bringer hans meget interessante parti mot stormesteren Wolfgang Uhlmann fra Soneturneringen i Halle 1963.

En slik tilvekst (ikke bare spillemessig) vil utvilsomt dra andre med seg og forhåpentligvis skape et enda bedre klubbmiljø. Ryktene sier at «gamle» kjemper som Ola Pedersen, Wilhelm Ramm og Asbjørn Andreassen igjen har lagt seg i trening for å ta opp kampen mot Ofstad i den forestående klubbturneringen. I tillegg er siste sesongs aktive med Eilert Pettersen, Odd Johansen m.fl. i gang med forberedelsene. Sesongen 1972/73 ser på forhånd ut til å bli meget morsom.

 

    

 

Legg til kommentar