Forfall

rolf.livendahl-at- gmail.com 
sms 97687051 for forfall
så gir jeg motparten beskjed

24 Januar 3.Runde KM 19

Anders Kristensen

31 Januar Utsatte partier A-B-C

     D spiler 4R Konrad

 

Siste kommentarer

 • KM19 runde 2

  Olav E 21.01.2019 16:08
  Jan Axel! Stemmer bra, tror jeg! :)

  Read more...

   
 • KM19 runde 2

  Odd B. Johansen 21.01.2019 13:14
  KM 2019 Følgende partier er lagt ut : Olav Begby -Jan H. Breda Terje Lindberg-Sjako Nizar Morgan ...

  Read more...

   
 • Oppgave: Hvit skal vinne

  Joachim Solberg 21.01.2019 12:07
  1.d6 Tb8+ 2.Kc5 Tc8+ 3.Kb6 vinner vel

  Read more...

   
 • Oppgave: Matt på en søndag

  Thorbjørn Skaug 21.01.2019 05:23
  Arild klarte oppgaven ! Referansen er William Shinkman, Checkmate 1903. I min gamle øst-tyske oppgavebok ...

  Read more...

   
 • KM19 runde 2

  Jan Axel Yngve 20.01.2019 14:42
  Jeg har lagt inn partiet: Sigmund Lunde - Olav Erikstad Det var litt av en jobb med alle kommentarer ...

  Read more...

Kong alkohol og sjakk

Arild Thøgersen er forfatter til følgende tekst:

Kombinasjonen sjakk og alkohol vil jeg på ingen måte anbefale, men den har ført til en rekke artige og utrolige hendelser opp gjennom årene.

Vi starter med James Mason. En meget sterk spiller på slutten av 1800-tallet. Dessverre var han en notorisk alkoholmisbruker. Under en turnering skal han ha blitt funnet sovende med hodet inne i en peis i hotellfoajeen. I fylla skal han også ha knust en masse vinduer i en bygning og måtte møte i retten for dette. I et parti i New York 1889 skulle Mason ha de svarte brikkene. Han kom til brettet i sterk beruset tilstand. Partiet startet slik: 1.e4 e6 2.d4 d5 3.exd5 exd5 4.Sf3 Lf5 5.Ld3 Lxd3 6.Dxd3 Sf6 7.0-0 Ld6 8.Te1+ 

Mason satt lenge og tenkte før han svarte 8...Sbd7. Etter å ha blitt gjort oppmerksom på at han etter dette trekket fortsatt sto i sjakk lirte han av seg en masse fyllerør før han flyttet springeren fra d7 til e6. Deretter gled han ut av stolen og ned på gulvet. Han måtte bæres ut av turneringslokalet og ble selvfølgelig idømt tap.

Joseph Henry Blackburne også kjent under klengenavnet "The Black Death" var en meget sterk spiller på denne tiden. Mot Steinitz var han dog sjanseløs i en match hvor han tapte 7 - 0. Han har også lagt rygg till et av sjakkhistoriens flotteste partier: Ta en titt på Zuckertort - Blackburne, London 1883.

Blackburne var også glad i alkohol, særlig whisky. Under en simultanforestilling i London gikk han rundt og gjorde sine trekk. Han hadde sikkert tatt seg et par drinker på forhånd, men da han kom til et av bordene hvor motstanderen hadde bestilt og fått en whisky grep han tak i drinken og helte den i seg. "Jeg tilbyr remis for den der" sa han før han fortsatte til neste bord.

Under et besøk i Ungarn ble Lasker invitert til en tilstelning av et eller annet slag. Til stede var også Geza Maroczy. Utover kvelden foreslo verten at Lasker og Maroczy skulle spille et sjakkparti. De ble tatt med inn i et rom med et gedigent sjakkbrett på gulvet. Stor var overraskelsen da de fikk se brikkene. De besto av glass i forskjellige størrelser som var fylt av ren sprit etter brikkenes verdi. Dronnigen inneholdt nesten en halv liter. Reglene var slik at hver gang en brikke ble slått måtte denne brikken fortæres. Lasker hadde hvit og begynte med e4. Maroczy svarte ...e5. Deretter fortsatte Lasker med Dh5. Maroczy spilte ...Sc6. Lasker slo til med Dxf7+ som medførte en beskjeden mengde alkohol. Maroczy var tvunget til slå dronningen og konsumering av nesten en halv liter. Lasker fikk ofret et par offiserer til og etter noen trekk lå Maroxzy dødrukken på gulvet.

Ratmir Kholmov var en sterk sovjetspiller. Han nedla blant annet Fischer med svart i Havana 1965. Men han var meget glad i alkohol. Under en turnering kom han til brettet meget påseilet. Han spilte svart. Åpningstrekkene var: 1.e4 Sc6 2.d4 b6 3.Sf3 e5?? 4.dxe5

Kholmov sitter og rister på hodet. "Faen og, der røk det en bonde. Aldri har jeg vel kommet så dårlig ut i Grunfeldforsvaret som her"!

Gideon Ståhlberg var Sveriges sterkeste spiller før Ulf Andersson dukket opp på scenen. Bent Larsen uttalte en gang  i et intervju med en svensk journalist at Ståhlberg var en meget sterk kombinasjonspiller. Journalisten stusset over dette. "Men Ståhlberg var vel ingen kombinasjonspiller"? "Jo" svarte Larsen. "Han var en mester i å kombinere sjakk og alkohol."

Til slutt skal vi se på Mikhail Tal. Det overrasker kanskje noen, men han var meget glad i alkohol. På en av fridagene under kandidatturneringen i Jugoslavia 1959 kom Smyslov og Petrosian til Tal's hotellrom. De ville prøve å få ham med ut på en spasertur. Dette var noe av det verste han visste. På hotellrommet satt Tal med en halvtømt brandyflaske og sjakkbrettet foran seg. Misha, sier Smyslov, kan du ikke bli med meg og Tigran en tur ut. Det har du godt av. Vi skal ned i en park hvor det er så fint. Det er vannfontener der og svovelholdige statuetter som gir fra seg flotte røykbilder. Å svovel, svarte Tal. Nei da blir jeg her. For min del kan helvete vente en stund til.

På slutten av 60-tallet var Tal sterkt preget av helseproblemer. Det var særlig nyrene som var problemet. Han var innlagt flere ganger på hospital. På grunn av smertene drakk han en del alkohol. Da dette ikke var nok måtte han ty til diverse morfininnsprøytninger. I et intervju kunne ikke journalisten unngå å legge merke til at armene til Tal var full av blåmerker etter sprøytestikk. Forskrekket spurte han: "Men herr Tal, har De blitt morfinist?" "Hvarfornoe" svarte Tal. "Morfinist jeg. Langt ifra! Jeg er Chigorinist!"

På slutten av 80-tallet deltok Tal i en turnering i Reykjavik. Også Korchnoi og Spassky deltok. På den siste dagen skulle det være en avslutningsbankett. Før denne satt Tal i baren og konsumerte masse drinker. Under avslutningsbanketten sovnet han. Da det var slutt var det umulig å få vekt ham. Spassky og Korchnoi hadde ikke vært på talefot siden den skandaløse kandidatfinalen i Beograd 1977/78. Men her måtte noe gjøres. De kikket på hverandre. "Skal vi bære ham til hotellrommet?" sa Korchnoi. "Ja" svarte Spassky. Man kan se for seg trekløveret komme inn i hotellobbyen på vei mot heisen. En forskrekket hotellportier og et par hotellgjester lurer på hva som foregår. "Slapp av" sier Korchnoi. "Dette går bra. Det er bare en sjakkspiller som har spilt litt for mye sjakk!"

Til slutt en liten historie som ble fortalt meg av min gode venn Thorbjørn Skaug, som igjen hadde hørt den av Per Ofstad. Den handler ikke om sjakk, kun alkohol. To kamerater tok seg en drink. Så sier den ene. "Du tar vel en til det andre beinet også? Det er viktig å opprettholde likevekten." Etter at de hadde tømt den andre drinken utbryter den andre. "Dæven og. Den gikk i det samme beinet".

(En bedre søknad om minst 2 drinker til skal man lete lenge etter).

 

 

Legg til kommentar

Kommentarer   

#6 Thorbjørn Skaug 17-05-2018 19:45
Fin den, Per.

Jeg får si som Jack Nicholson (filmen "One flew over the the cuckoo's nest" - Gjøkeredet):

I'd rather have a bottle in front of me, than a frontal lobotomy...
#5 Per Ofstad 17-05-2018 13:16
For å bringe inn et ekstra eksempel på sjakk og alkohol henter jeg inn en kommentar fra legen dr Siegbert Tarrasch.
Han skrev turneringsboken til en av sjakkhistoriens mest berømte turneringer, St Petersburg 1914. Der skrev han en spesiell kommentar til trekk nr.17 i partiet mellom Gunsberg og Blackburne, to meget sterke spillere fra siste del av 1800-tallet.
«Hvorfor viser Gunsberg i sin alder, der Andersen og Steinitz fortsatt var kjempesterke, nesten ikke noen spor av sin tidligere mesterstyrke? Og hvorfor viser Blackburn, den 73-årige kjempen, fortsatt god form og stor spillestyrke? Kan det skyldes alkoholens makt, siden Blackburn som har inntatt betydelige mengder alkohol i sitt lang liv har fått virkningen av et konserveringsmiddel? Gunsberg var en ivrig avholdsmann, og eksempelet Blackburn er et fenomen som ikke styrker avholdsbevegelsen.»
St. Petersburg 1914 ble vunnet av den da regjerende verdensmester Emanuel Lasker foran Capablanca, Alechin og Tarrasch.
#4 Christophe Decelle 16-05-2018 22:26
Samme her. Jeg legger ikke ofte kommentar,men leser nesten hverdag fss.no .
#3 Thorbjørn Skaug 16-05-2018 17:54
Når begge de to profesjonelle journalistene, og "sarpingene", Joachim Solberg og Dag Andersen, uttrykker seg så positivt om FSS' hjemmeside - ja, da må det vel være noe i det.
#2 Dag Andersen 16-05-2018 12:01
Fornøyelig og god artikkel.
Det er i det hele tatt mye godt lesestoff på disse sidene. Følger med omtrent daglig.
#1 Helge Jansson 15-05-2018 09:17
Jeg har hatt gleden av å legge ut denne flotte artikkelen av Arild. Det er tydelig at vi har skriveføre personer i klubben. Er det flere som har skrivekløe, men ikke vet hvordan de skal legge ut stoffet på hjemmesidene, hjelper jeg gjerne til eller gir opplæring i hvordan det gjøres. Kom igjen!